Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

The Womb. The Mother. Yourself.

[μτφ. Η Μήτρα. Η Μητέρα. Ο Εαυτός]


Από το ταξίδι μας στο Λονδίνο εκτός από τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε, πήρα και ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα διαβάζοντας το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ΤΙΜΕ που έπεσε τελείως τυχαία στα χέρια μου στο ξενοδοχείο όπου μέναμε.

Το (πολύ) όμορφο -και απόλυτα συμβατό με την αισθητική μου- εξώφυλλο, μου κίνησε όπως ήταν φυσικό την περιέργεια και φυσικά μέσα σε λίγα λεπτά "ρούφηξα" το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο σας προτρέπω να διαβάσετε εδώ είτε είστε ήδη γονείς, είτε όχι.

"Πως οι πρώτοι εννέα μήνες διαμορφώνουν την υπόλοιπη ζωή μας" λοιπόν; Η νέα επιστήμη fetal origins [μτφ. εμβρυϊκής προέλευσης των παθήσεων] υποστηρίζει ότι οι εννέα μήνες της κύησης αποτελούν την πιο σημαντική περίοδο της ζωής μας, επηρεάζοντας μόνιμα τις λειτουργίες του εγκεφάλου ενός ανθρώπου αλλά και άλλων οργάνων όπως την καρδιά, το συκώτι και το πάγκρεας.

Οι μέρες και οι νύχτες του εμβρύου στη μήτρα, είναι καθοριστικές για την προδιάθεση σε ασθένειες, τη λειτουργία του μεταβολισμού, την ευφυΐα και την ιδιοσυγκρασία του. Οι επιστήμονες μετά από μελέτη των τελευταίων 10 ετών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία που να συνδέουν τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις αλλεργίες, το άσθμα, την υπέρταση, το διαβήτη, την παχυσαρκία, αλλά ακόμη και διανοητικές ασθένειες ή την παρουσία  -σε μεγαλύτερη ηλικία- αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης και μειωμένης αντίληψης με τη ζωή του εμβρύου στη μήτρα.

Πολλά από αυτά που περνά μια μητέρα κατά τους μήνες της κύησης καθημερινά, από το τι τρώει, τι πίνει, σε ποιες χημικές ουσίες εκτίθεται αλλά και ποια συναισθήματα βιώνει, τα μοιράζεται με το έμβρυο που κυοφορεί. Το έμβρυο με τη σειρά του λαμβάνει όλα τα παραπάνω σαν πληροφορίες, ή αλλιώς σα βιολογικές καρτ ποστάλ από τον έξω κόσμο!

Η ιδέα ότι η υγεία και η ευεξία μας καθορίζονται κατά την κυοφορία αν και συζητιέται πολύ στις μέρες μας, ίσως κάποια στιγμή  να είναι και απόλυτα τεκμηριωμένη. Αν η επιστήμη εμβρυϊκής προέλευσης έχει γερές βάσεις, είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί στο μέλλον.

Προς το παρόν, καλό είναι εκτός από το να διαβάζουμε και να κατανοούμε το καλό και το κακό για την υγεία μας, να προσέχουμε περισσότερο τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε.


Βιβλία για την επιστήμη της εμβρυϊκής προέλευσης: Fetal Origins of Cardiovascular and Lung Disease by David J. Barker (2000)

3 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό! Αυτή είναι γνώση που κάθε γυναίκα πρέπει να την αποκτήσει για να είναι συνειδητή όσο γίνεται από τη σύλληψη. Thank you mother 35+!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank YOU newagemama και εύχομαι όλες οι "υποψιασμένες" mama35+ να προσέξουν περισσότερο προτού μείνουν έγκυες μιας και ήδη η ζωή μας είναι άκρως φορτωμένη από ανθυγιεινά πραγματάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

most pop

Mamades Mpampades button