Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Χώρους

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζω στις ανακαινίσεις μικρότερων χώρων, είναι πως θα χωρέσουν τα αντικείμενα και τα έπιπλα στους νέους χώρους. Ειδικά όταν ένας τέτοιος χώρος από αποθηκευτικός προορίζεται να γίνει ένα νέο γραφείο ή ένα παιδικό δωμάτιο, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.
 
...αυτήν τη ριγέ ταπετσαρία την έχω χρησιμοποιήσει
σε μικρούς χώρους και η (οπτική) διαφορά
είναι Τ-Ε-Ρ-Α-Σ-Τ-Ι-Α
Μερικά έπιπλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ογκώδη (π.χ. συρταριέρες) ή να έχουμε προμηθευτεί καινούργια ή μεταποιημένα έπιπλα (από φίλους) που είναι περισσότερα από όσα χωράνε στο νέο μας χώρο. Λύσεις υπάρχουν, αλλά πολύ συχνά η φαντασία είναι περιορισμένη μπροστά στο άγχος να καταφέρουμε να τα χωρέσουμε Ο-Λ-Α εκεί που θέλουμε.



Ξεκινάμε λοιπόν με πρακτικές συμβουλές για μικρούς χώρους:






Βήμα 1ο: Μετρήστε το Χώρο σας
Προτού να πείσετε τον εαυτό σας ότι ο χώρος σας είναι περιορισμένος, μετρήστε τον!
Πάρτε χαρτί και μολύβι και κάντε μια πρόχειρη κάτοψη, μετρώντας από τοίχο σε τοίχο, από πόρτα σε τοίχο, πλάτος και ύψος ντουλαπών, ακόμα και το ύψος του χώρου από το πάτωμα έως το ταβάνι. Επιπλέον, μετρήστε κάτω από τα χαμηλά παράθυρα καθώς αν υπάρχουν στο χώρο, μπορεί εκεί να τοποθετήσετε κάποιο έπιπλο μιας και δεν υπάρχει πρόσβαση προς εξωτερική βεράντα.
Στους χώρους που υπάρχουν ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) προς άλλο χώρο, για παράδειγμα προς ένα άλλο δωμάτιο ή μία βεράντα, πρέπει να αφήνουμε ελεύθερη την πρόσβαση. Συνεπώς, μην υπολογίζετε να τοποθετήσετε μεγάλα αντικείμενα ή έπιπλα κοντά σε αυτά τα ανοίγματα γιατί θα σας περιορίσουν στον τρόπο με τον οποίο κινείστε προς και από το χώρο αυτόν.


Σε ένα τετράγωνο χώρο θα τοποθετήσουμε
δίφυλη ντουλάπα-κρεββάτι-συρταριέρα
αφήνοντας ελεύθερο χώρο αρκετό για
να κινούμαστε ελεύθερα
Βήμα 2ο: Μετρήστε το μέγεθος των Επίπλων
Αν δεν έχετε προμηθευτεί τα έπιπλα, πάρτε την πρόχειρη κάτοψη μαζί σας προτού τα αγοράσετε. Σε οποιοδήποτε κατάστημα και να πάτε, πάντα θα υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει με τα μέτρα του χώρου σας και να σας προτείνει το κατάλληλο έπιπλο ή αντικείμενο που θα χωράει και δε θα περιορίσει τις κινήσεις σας μέσα σε αυτόν.
Πάρτε μαζί σας και μία μετροταινία αν πάτε σε κατάστημα που μπορείτε ελεύθερα να μετρήσετε τα έπιπλα της έκθεσης (π.χ. ΙΚΕΑ).
Αν έχετε τα έπιπλα που πρόκειται να τοποθετηθούν στο νέο χώρο, τότε ξεκινήστε από τα πιο μεγάλα (π.χ. καναπέ, γραφείο, κρεββάτι) στους μεγαλύτερους τοίχους. Από εκεί, θα προχωρήσετε στα μικρότερα που θα πρέπει να τοποθετηθούν σε πιο στενούς τοίχους ή σε πιθανές εσοχές μέσα στο χώρο (για παράδειγμα ράφια και κινητά έπιπλα). Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αφήσετε χώρο τουλάχιστον 1,5 επί 1,5 μέτρο για να κινείστε εύκολα στο δωμάτιο. Όσο περισσότερο χώρο αφήσετε ελεύθερο, τόσο πιο άνετη η κίνησή σας σε αυτόν.



Το χρώμα στους τοίχους προσδίδει
το επιθυμητό ύφος στο χώρο ιδιαίτερα
όταν είναι περιορισμένος
 Βήμα 3ο: Μην ξεχνάτε τα Πολυχρηστικά Αντικείμενα ή Έπιπλα
Αν συνειδητοποιήσετε ότι τα έπιπλα που θέλετε ΔΕ χωράνε, τότε ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τα πολυχρηστικά έπιπλα. Ο καναπές-κρεββάτι  ή η πολυθρόνα-κρεββάτι είναι ένα από αυτά, ιδιαίτερα χρήσιμο σε φοιτητικά σπίτια και σε παιδικά δωμάτια. Το τραπέζι (ειδικά αυτά με επιπλέον επέκταση) που προορίζεται να γίνει η τραπεζαρία σας, μπορεί να είναι συγχρόνως και το γραφείο σας. Μικρά ανάκλιντρα ή υποπόδια παρέχουν στο εσωτερικό τους αποθηκευτικούς χώρους ή ακόμα αφαιρώντας το μαξιλάρι, μετατρέπονται σε τραπεζάκια.
Αφού καθορίσετε τις ανάγκες σας για τότε θα μπορέσετε να επιλέξετε τα σωστά πολυχρηστικά έπιπλα για το νέο χώρο.


Βήμα 4ο: Δείτε τη Μεγάλη Εικόνα
αποθηκευτικοί χώροι, κρυφοί και μη,
δίνουν λύση για τη φύλαξη των
προσωπικών μας αντικειμένων
Ποιος δε θέλει να μένει σε ένα μεγάλο σπίτι; Ένα σπίτι που θα χωρέσει όλα εκείνα τα όμορφα και design-άτα έπιπλα που έχουμε δει σε κάποιο περιοδικό ή σε κάποια έκθεση;
Η πραγματικότητα όμως είναι πως όσο μικρότερο το σπίτι, τόσο πιο εύκολη η διαχείρισή του. Λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, πιο έξυπνες λύσεις αποθήκευσης, περιορισμός αγορών και συνεπώς μείωση κόστους συντήρησης και εξόδων διαβίωσης.


Βήμα 5ο: Τολμήστε τις αγορές από Παλαιοπωλεία
Όταν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό για αγορές επίπλων, μη διστάζετε να απευθυνθείτε στα παλαιοπωλεία ή στις υπαίθριες αγορές (για παράδειγμα στο Μοναστηράκι). Πολλές φορές κάτι παλαιό, με την κατάλληλη συντήρηση μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα διαχρονικό και όμορφο αντικείμενο. Ψάχνοντας ακόμα και στις μικρές αγγελίες, μπορείτε να βρείτε από παλιούς καθρέφτες και ανάκλιντρα μέχρι jukebox και γραμμόφωνα που θα ομορφήνουν το νέο σας χώρο.


cosy ατμόσφαιρα σε μικρό χώρο
Συμπέρασμα: εκμεταλλευτείτε το μικρό μέγεθος του χώρου σας και δείτε το σαν πρόκληση για να χωρέσετε όμορφα & λειτουργικά έπιπλα καθώς και ξεχωριστά αντικείμενα. Βάλτε σαν προτεραιότητα τις ανάγκες σας όχι μόνο τις λειτουργικές αλλά και αυτές της καλαισθησίας. Τολμήστε να δώσετε ή να πουλήσετε ένα παλαιότερο έπιπλο που δε θέλετε να κρατήσετε και να προμηθευτείτε ένα άλλο, μεταχειρισμένο μεν αλλά που σας εκφράζει δε!
Με λίγη καλή θέληση, πιστέψτε ότι η διαβίωση σε μικρότερους χώρους είναι προτιμότερη από πολλούς ανθρώπους καθώς διευκολύνει την καθημερινότητά μας στις δουλειές που πρέπει να γίνουν εντός σπιτιού (λάτρα, καθαριότητα, κλπ.), μπορεί να μας κάνει πιο επιλεκτικούς στις αγορές μας και φυσικά προσφέρει μια πιο cosy ατμόσφαιρα.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ χρήσιμο! Θέλω όμως κι ένα μαγικό ραβδάκι να μου δώσει άλλα 20 τμ όλα κι όλα! Γιατί όσο χώρο και να΄χουμε ποτέ δεν μας είναι αρκετός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

most pop

Mamades Mpampades button