Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πάμε γι' άλλες πολιτείες...

Ήρθε ο πολυπόθητος Δεκέμβριος λοιπόν.
Ο μήνας που εκτός από γενέθλιος (γίνομαι αισίως 37 φέτος) και επετειακός (για εμάς) είναι και γιορτινός αλλά και ταξιδιάρικος για πολλούς ανθρώπους, μιας και βρίσκουμε αφορμή να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να γεμίσουμε μπαταρίες "σε άλλη γη, σε άλλα μέρη"!

Αποφάσισα φέτος να γιορτάσω όπου κι αν βρίσκομαι, ό,τι και αν κάνω, έντονα (!) γιατί οι τελευταίοι μήνες (για να μην πω χρόνος) ήταν πολύ απαιτητικοί, κουραστικοί και ενίοτε μίζεροι λόγω επαγγελματικής ανασφάλειας και διακυμάνσεων στη διάθεσή μου. Ξέρω, θα σκεφτείτε κάποιοι "με τι λεφτά να γιορτάσεις;" αλλά θα σας προλάβω λέγοντας ότι τα χρήματα που θα ξόδευα σε δώρα (ΝΑΙ φέτος δε θα πάρω κανένα, παρά μόνο στον εαυτό μου!), σε μετακινήσεις και σε εξόδους για φαγητό κλπ., θα τα ξοδέψω σε -πολύ καλές- προσφορές εισιτηρίων/ διαμονής/ φαγητού "έξω από εδώ" *.

Μια φίλη μου είπε ότι κακώς ξοδεύουμε τα χρήματα μας σε άλλη χώρα (!). Ομολογώ ότι αν οι ξενώνες και κάποια ξενοδοχεία στην Ελλάδα είχαν λογικές τιμές και η βενζίνη για 200+ χλμ. δεν κόστιζε όσο ένα αεροπορικό εισιτήριο, δε θα είχα κανένα πρόβλημα να τους τα δώσω, όπως έκανα και στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι  εντώ στο Ελλάντα ακόμα να βάλουμε μυαλό, να κοιτάξουμε να είμαστε ένας ελκυστικός προορισμός all year round και να σταματήσουμε να φλερτάρουμε με την εποχιακή αρπαχτή (ελληνικότατη argo) της εορταστικής περιόδου.




παραδοσιακός ξενώνας στο χωριό Bergamo της Ιταλίας
Όσο δεν έχουμε οικογένεια, τα ταξίδια μας αρέσουν πολύ και ιδιαίτερα τα "ψαγμένα" αυτά δηλαδή που τα ανακαλύπτεις στο internet και που δεν αποτελούν κλασσικούς προορισμούς. Σε τέτοια ταξίδια βρίσκεις τους πιο cosy ξενώνες, με τα πιο ευφάνταστα & γευστικά πρωινά και τους πιο γελαστούς & φιλικούς οικοδεσπότες. Μου κάνει δε ιδιαίτερη εντύπωση ότι όποτε στέλνω μία ερώτηση σε κάποιο τέτοιο μέρος, μου απαντάνε σχεδόν αμέσως (λες και κάθονται πάνω από το pc), είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και απαντούν και σε περισσότερα ζητήματα από αυτά που αρχικά τους έχω ζητήσει (π.χ. πως θα φτάσουμε πιο εύκολα, αν θέλουμε κάτι ιδιαίτερο κατά την παραμονή μας, κλπ).

Τυχαίο; Δε νομίζω. Η κουλτούρα και ο πολιτισμός του τουρισμού παγκοσμίως (ιδιαίτερα στην Ασία τα τελευταία χρόνια) έχει να κάνει με την παιδεία και την εκπαίδευση των ανθρώπων. Και τα δύο μαθαίνονται! Δυστυχώς, δε μπορεί ο μπακάλης σε ένα ορεινό χωριό να αποφασίζει να κάνει ξενώνα το πανωσήκωμα του σπιτιού του και αυτό να το ονομάζει με τη σφραγίδα του ΕΟΤ "Ξενώνα γ' κατηγορίας"!!! Ούτε Ω θα πω εγώ. Γιατί τι πρωινό θα σερβίρει ο κυρ μπακάλης, με τι προϊόντα θα πλύνει τα σεντόνια και τις πετσέτες (και πόσο συχνά αλήθεια;;;), κάθε πότε θα καθαρίσει το δωμάτιο και -το σημαντικότερο- τι υποδομή και παροχές θα προσφέρει κατά τη διαμονή μου στο κατάλυμμά του;

Δεν ξέρω τι με έπιασε ξαφνικά, μάλλον το παράπονο.
Γιατί θέλω να είμαι περήφανη για τον τουρισμό στη χώρα μας, αλλά συχνά δε μπορώ.
Γιατί θέλω να ξοδεύω τα λεφτά μου στην Ελλάδα, αλλά -πολύ συχνά- αισθάνομαι κορόιδο.
Γιατί όταν με το καλό γίνουμε γονείς, θέλω να μάθω στα παιδιά μας ότι αυτή η χώρα είναι περήφανη για το πιο δυνατό της χαρτί, τον τουρισμό της.
Γιατί αγαπώ κάποιους ανθρώπους που μοχθούν για την -τουριστική- εικόνα μας προς τα έξω, αλλά απεχθάνομαι αυτούς της αρπαχτής που -δυστυχώς- είναι ακόμα περισσότεροι.

Καλές μας γιορτές και να περάσετε όλοι καλά όπου κι αν βρεθείτε!

υ.γ. Και μην ξεχάσετε: αν αντιμετωπίσετε κι εσείς την αρπαχτή όπου κι αν βρεθείτε στις γιορτές, ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ εδώ στην Ένωση Καταναλωτών-Η Ποιότητα της Ζωής, για να βοηθήσουμε κι εμείς να γίνει η Ελλάδα καλύτερη.

* προσφορές για ταξίδια: www.booking .com

7 σχόλια:

  1. συμφωνώ απόλυτα. οι τιμές στην ελλάδα είναι εξοργιστικές.προτιμώ να πηγαινω ιταλία, γερμανια, γαλλία γιατί είναι πολύ πιο οικονομικά όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Exεις δίκιο, απλώς σ αυτή τη χώρα μπορεί και να κουραστείς κάποια στιγμή να επισημαίνεις τα στραβά. Ας πάρουμε την ευθύνη της καθημερινότητας πρώτα καθένας για το χώρο που κινείται.

    BY the way, χρόνια πολλά εμπνευσμένα και δημιουργικά!

    http://newagemama.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thanks newagemama!
    Καλές γιορτές κορίτσια :)
    Πάω Λονδίνο και μετά Βόρεια Ιταλία (στον ξενώνα που σας έδειξα).

    Αντε και με καλά νέα άμα τη επιστροφή μας!
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. na peraseis teleia kai na xalarwseis ateleiwta.
    me akrivws auta pou perigrafeis eixa sixtirisei perisi ton noemvrio stin arahwva. stin ellada sxedon kaneis den leitourgei me austiro epaggelmatismo. exoun klironomisei ena xwrafi apo ton pappou tous kai lene: den kanw ena ksenodoxeio na ta mazepsw apo olous kathoti eimai kai poli magkas/vlaxos??? (me tin kaki ennoia).
    London rules ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αράχωβα;
    Ποτέ ξανά μετά από τα Χριστούγεννα του 2008 που -αν δεν ήμουν τόσο καψούρα- θα τους είχα κάνει μήνυση (στον ξενώνα που μέναμε, μας χρέωσαν ένα ουίσκι Dimple (κρατηθείτε!!!) 150 ευρώ, ούτε στον Ρέμο τέτοιες τιμές!!!).

    London rules και ξερό ψωμί, κορίτσια αλλά και Ιταλία, πολλά χρόνια μπροστά σε αρχιτεκτονική/ design/ φιλοξενία/ eco-tourism κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χοξτονάκι με τρέλα, μέσα στην Αρτ-μομπ.
    http://www.hoxtonhotels.com/
    London rulez.
    Cafe Boheme, (old compton Str & Greek Str) για κρασάκι και λέητ νουν τζαζ τζαμς.
    Πορτομπελιές για αγορές, το καλύτερο DYI Σαντουιτσάκι πίσω από του ΧάρβειΝικς και βουρ στο πάρκο για μάσα στη σαιζλονγκ (καλά αυτό μάλλον λίγο οφ σήζον...).
    Καλά να περάσετεεεε, αν και θα τα πούμε μέχρι τότε.
    Ως τότε ας βάλουν τα να μην πω με τι σύχριστα κουβερτόν οι ρουμτουλέδες στον...άντε δε συνεχίζω γιατί ο μπαμπάκας δεν αισχρολογεί ούτε βρίζει. Είναι πολίτικαλι κορέκτ περσόνα.

    Ba-ba-ka?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρονια πολλα και μαγευτικα..... γεματα υπεροχα συναισθηματα και πλουσιες αισθησεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

most pop

Mamades Mpampades button